Yhteiskuntamme on kaltevalla pinnalla. Aloitetaan sosiaalisesta mediasta. Some on kai aloittanut uuden ihmisyyden aikakauden. Jos ei tässä ennekään ole kenelläkään järki päätä pakottanut, niin pääministerin selfie-twiittauskampanja on vienyt sen nyt ihan uusiin sfääreihin. Millään ei tunnu enää olevan mitään väliä, paitsi vaikutelmanhallinnalla. Ihmiset myös suhtautuvat täysin kritiikittömästi sosiaalisessa mediassa leviäviin juttuihin. Uusin esimerkki oli tuhansia jakoja saanut nuoren ihmisen tarina rautavaaralaisesesta Lakota-sijoituskodista. Minulla ei ole mitään tietoa kyseisen tarinan totuusarvosta, mutta hämmästyttävää kyllä, tajuan sen itse! Ennen kuin kaikenmaailman tuntemattomien ihmisten mustamaalaustarinoita lähdetään kauhistelemaan ja jakamaan, olisi tälläinen hyvä ottaa huomioon. Kokonaan tämän vuoden ilmiö minun silmissäni ovat myös erilaiset tarinat, joissa jaetaan rikollisten tai jopa huonosti käyttäytyneiden ihmisten tuntomerkkejä julkisesti. Aivan törkeää toimintaa, ellei oikeasti jonkun henki nyt ole vaarassa. Olemme päättäneet ryhtyä some-poliiseiksi toinen toisillemme.

 

Tästä päästäänkin Suomen poliisiin, jonka toimintaa Paatero-Räsänen akseli yrittää parhaansa mukaan romuttaa. Poliisiylijohtaja "ideahautomo"" Paateron uusin neronleimaushan on kyläpoliisien tunkeminen pikkukyliin. Sisäministeri Räsänen tukee ajatusta ja sanoo hankkeen edistyvän. Esimerkiksi poliisiliitto vastustaa ajatusta jyrkästi. Kaikki poliitikot ja kansalaisethan ovat yhtä mieltä siitä, että resursseja on ihan liikaa, joten nyt on oikea hetki alkaa suunnitella pittoreskeja polkupyöräpoliiseja turistien somekuviin. Paateron edellisiä ajatuksia oli muun muassa puolivirallisten tarkkailija-avustajajoukkojen perustaminen joka paikkakunnalle. Totaalisen epäilyttävä ajatus monessakin mielessä. Samaan aikaan kun poliisilla on resursseja liian vähän, hallinto ja varsinkin erilaiset rekisterit kasvavat koko ajan. Uusin toimenpide on jonkinlaisen ilmoitusrekisterin perustaminen. Ihmiset voivat tehdä ilmoituksia toisistaan ja sitten ne talletetaan rekisteriin ja niden ilmoitusten perusteella voidaan jopa aloittaa esitutkinta ilman sen tarkempia perusteluja tai tietoja mistään rikoksesta. Back in the DDR? Ja onko poliisilla oikeasti aikaa alkaa käydä haarukoimaan jotakin helvetillisiä ilmoitussumia tasapuolisesti? Supon yhteistyöstä läntisten turvallisuuspalvelujen kanssa en sano paljoa. Käytännössä he avustavat ja hyödyntävät suomalaisten ihmisten täysin Suomen lain vastaista vakoilua.

 

Yleisradio taas on samaan aikaan yt-neuvottelujen kanssa käynnistänyt täysin mielisairaan venäläisten agenttien ilmiantokampanjan. En ole henkilökohtaisesti törmännyt yhteenkään luotettavasti osoitettuun tapaukseen tällaisesta toiminnasta. Samaan aikaan yleisradiossa armeijan asiantuntijat ilmoittavat, että "suomalaiset saavat nyt oppia propagandanlukutaitoa". Minusta tämä nyt hieman kuulostaa aivopesulta, että ei vahingossakaan päästetettäisi ajatuksiimme mahdollisuutta ottaa huomioon myös naapurimaamme näkemyksiä maailman nykytilanteesta. Ja seuraava Ylen asiantuntija sitten olikin "sotatieteiden tohtori", joka puhui nyt alkaneesta "verkkosodsta". Ja sitä ennen "kyberturva-asiantuntija", joka sanoi, että "Suomi on nyt hybridisodankäynnin kohteena". Sota, sota, sota (kouluissamme järjestetään kai jo talvisota-hiihtojakin nytten sitten). Ja sitten taas lainailtiin uutissivuilla "Putinin taloudellista ex-neuvonantajaa, joka toimii nyt Yhdysvalloissa tutkijana". Ja otsikossa oli teksti "Putin haluaa Suomen". En pidä mistään propagandasta, mutta kaikista vähiten pidän itse omilla pakollisilla maksuilla maksamastani typeryyden ja pelon lietsonnasta. Onneksi YLE voi nyt yt-neuvotteluissa potkia pois kaikki vähänkään kriittiset toimittajat.

 

Suomeen on ilmeisesti tulossa lama, ja monien pankkien ekonomistien mukaan se voi olla edellistä lamaa syvempi. (Valitettavasti)Ex-pääministeri Matti Vanhanen sanoi juuri yrittäjälehdessä, että itsenäisellä valuutalla Suomen devalvaatiopaine olisi nyt 30%. Meillä vain ei ole sitä keinoa käytössä, eikä kai paljon muutakaan sen tyyppistä. On vain tehtävä niin kuin EU-käskee, eli leikattava kun pitäisi juuri elvyttää. Uudet vapaakauppasopimusneuvottelut ovat muuten juuri käynnissä tai alkamassa suljettujen ovien takana ja EU:n komissio kielsi niihin liittyvään kansalaisaloitteeseen nimien keräämisen. Ja sitten mihin nyt rahat ylipäätänsä käytetään? Synnytysosastojen lakkautuksilla saatiin 25 miljoonaa euroa ja toinen samanmoinen tulevaisuutta ajatellen korkeakoulujen tutkimuksesta leikkaamalla. Kun nyt kuitenkin vaikkapa eduskunnan lisärakennukseen on riittänyt 200 miljoonaa. Etelä-Saimaa lehdessä oli taas uutinen, että kunnat joutuvat taas karsimaan päihdehoidosta taloudellisen tilanteen takia. Samaan aikaan esimerkiksi Helsinki käytti 0,5 miljoonaa euroa "MTV Push Helsinki" -tapahtumaan. Kukaan tainnut edes huomata koko happeningiä. 

 

Mielenterveyspalveluihin kaivattaisiin muunkinlaista lähestymistapaa, kuin suuren rahan lääketeollisuuden tuottavuuden nostamista. En varsinaisesti vastusta lääkkeitä, mutta muunlaisiin hoitokäytäntöihin ja -toimenpiteisiin täytyisi panostaa huomattavasti enemmän. Myös ympäristö huolettaa, talvivaara oli vain pieni osa tätä ongelmaa. Huumausaineiden laillistamisella varmasti saattaisi olla negatiivisiakin vaikutuksia. Kuitenkin se vapauttaisi suuren joukon ihmisiä rikoskierteestä ja stigmatisoitumisesta. Tästä syystä ja etenkin eettisistä lähtökohdistani kannatan sitä. Se myös käytännössä lakkauttaisi länsimaista johdetun suuren rahan bisneksen Suomessa. Tästäkin toimenpiteestä olisi hyvä käydä objektiivista keskustelua. Suomi muuten erittäin epädemokraattisella tavalla tuossa juurikin äskettäin luopui sotilaallisesta liittoutumattomuudestaan. Olisi siitä voinut edes eduskunnassa keskustella. Lama ei minua sinänsä pelota, jos asenne on kohdallaan. Säästetään turhasta ja pidetään huolta tärkeimmistä asioista. Tämä tietysti saattaa vaatia sitä kuuluisaa talvisodan henkeä, eli että kaveria ei jätetä. Yleisen mediakriittisyyden ja itsenäisen ajattelun opettaminen olisi myös ensiarvoisen tärkeää. Ihmisiä pitäisi etupäässä auttaa auttamaan itseään, mutta ei kokokomuslaisella pakkotyöajatusella. Sillä ei ole muuta seurausta kuin, että se purkaa tiettyjen piirien ärtymystä "lusmuilijoihin". Näinä epävakaisina taloudellisina ja poliittisina aikoina olisi ensiarvoisen tärkeää pitää mahdollisimman paljon kiinni avoimesta kansalaisyhteiskunnasta ja ihmisten välisestä tasa-arvosta sekä rippeistä Suomen kykyyn itsenäiseen päätöksentekoon. Voi olla että radikaalimpiakin asioita vielä tarvitaan, aika näyttää. Ainakin helppo ja matalan kynnyksen keino mitä jokainen voi käyttää, on äänestää Vasemmistoliittoa tai IPUa tulevissa eduskuntavaaleissa.